diumenge, 23 de maig del 2010

Sadurní-Serra (2009): Joan Amades i Gelats. Del Raval a la llegenda

Fitxa

Autor: Sadurní Hill, M. Teresa; Serra Arman, Joan

Títol: Joan Amades i Gelats. Del Raval a la llegenda

Any: 2009

Codi: Sadurní-Serra (2009)

ISBN: 978-84-96995-28-4

Editorial: Edicions i Propostes Culturals Andana (Vilafranca del Penedès)

Edició: Primera

Pàgines: 143

Ítems:

Pròleg:Ramona Violant Ribera

Biografia dels autors

M. Teresa Sadurní Hill (Santa Fe del Penedès, 1961)

És mestra llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i màster en Història Contemporània per la Universitat Pompeu Fabra. És membre de l'Institut d'Estudis Penedesencs i fundadora i patrona de la Fundació Joan Amades, amb seu a Sant Quintí de Mediona.

Ha col·laborat en el projecte «Tots els noms», de recuperació de la memòria històrica, impulsat per l'Institut d'Estudis Penedesencs i ha fet diferents col·laboracions en l'àmbit de la cultura popular, amb la xerrada «Ciutadà Amades» i l'espectacle de petit format Cantant Amades.

Ha publicat, com a coautora, els llibres Santa Fe del Penedès: un municipi històric al cor del Penedès (1994), Sant Quintí de Mediona (Ajuntament de Sant Quintí de Mediona, 1999) i Sant Quintí de Mediona. Imatges i records (Viena-Columna, 2000).


Joan Serra Arman (Barcelona, 1963)

És professor de Geografia i Història. Ha publicat, com a coautor, Sant Quintí de Mediona (Ajuntament de Sant Quintí de Mediona, 1999) i Sant Quintí de Mediona. Imatges i records (Viena-Columna, 2000), i en solitari, Cròniques del vent absent (Cadí, 2004).

Ha publicat conferències sobre història local i cultura tradicional i popular. És columnista del setmanari «El 3 de Vuit» i col·laborador a la Cadena Ser (Penedès-Garraf) en temes d'història i cultura tradicional i popular.

Ha obtingut els premis literaris Joan Perucho (2002) i Francesc Candel (2004). Des de l'any 2001 és membre del patronat de la Fundació Joan Amades.

[Dades extretes de la solapa del llibre]

Crítica

M. Teresa Sadurní i Joan Serra ofereixen una visió de Joan Amades molt lligada al Penedès, i més concretament a Sant Quintí de Mediona, d'on era la seva dona, Enriqueta Mallofré Coca, i és clar, la seva germana, col·laboradora habitual, important i imprescindible d'Amades, Consol Mallofré.

Els autors fan un repàs biogràfic (repartit en sis capítols diferents) a l'Amades des del Raval, del seu naixement a la Barcelona de la seva mort, el 1959, passant per moments cabdals de la seva vida, com la importància que hi té l'Ateneu Enciclopèdic Popular, o un repàs de la seva colossal obra, la sistemàtica emprada per recollir dades o l'intercanvi epistolar amb figures importants del folklore de l'època. S'hi intueix, també de manera clara, els efectes de la Guerra Civil, que agreuja la situació, no només d'Amades, sinó de gairebé tothom.

Així, els diferents apartats de l'obra (que no es mou en un fil cronològic únicament) són:
  • S'aixeca el teló
  • Busqueu-lo a l'Ateneu
  • Allò que el poble diu, allò que el poble fa, allò que el poble creu
  • La matèria d'Amades
  • Entre Ciutat Vella i Montjuïc
  • S'abaixa el teló

Hi ha una citació al llibre, d'Amades, que penso que recull perfectament l'esperit de la seva tasca i de la seva obra:

«Mentre esperem que arribin investigadors i estudiosos degudament preparats per a poder constituir-se en orfebres del nostre folklore, cal que una legió de voluntaris, esperonats per l'afany de servir a la pàtria i la cultura universal, s'afanyin a collir i recollir les pedres valuosíssimes que més tard seran convertides en joies, puix que si esperem fer-ho quan tinguem els artistes que puguin treballar les pedres en brut, ja haurem fet tard i ja no trobarem matèria prima laborable, a nosaltres ens està destinat, doncs, de recollir i fornir els materials que uns altres aprofitaran.»
Amades fa de drapaire del folklore, recollint compulsivament tot allò susceptible d'inventariar abans no es perdi. "Recollir i fornir els materials que uns altres aprofitaran...". Ben cert!

Aquesta biografia d'Amades s'uneix a les ja existents, com la de Lluís Calvo i Calvo (1990), publicada a El món de Joan Amades (Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura) i reproduïda a la col·lecció «Gent Nostra», núm. 83, per Edicions de Nou Art Thor (Barcelona), Amades, o al catàleg bibliogràfic publicat també a El món de Joan Amades (Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura) per Llorenç Prats, Albert Larroya, Jesús Polo i Cinta Pujol, de consulta recomanada.

Sobre l'obra d'Amades, també és aconsellable el Fabulari Amades, de Jan Grau Martí (1995), publicat dins la Biblioteca Joan Amades.

Mira també

Diari d'un llibre vell: Ressenya: "Joan Amades i Gelats. Del Raval a la llegenda" (26-5-2010)