Fitxa
Autor: Eugeni-Adolf Monjo i Pasqual
Títol: Saba vella
Any: 1994
Codi: Monjo (1994)
ISBN: 84-605-2069-2
Editorial: Pedreguer: Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta
Edició: Primera
Pàgines: 167
Ítems:
Biografia de l'autor
Eugeni-Adolf Monjo i PasqualVa néixer a Gata (Marina Alta) el 8 de febrer de 1945 i ha exercit la carrera de magisteri en diversos municipis.
Té una pàgina web amb un recull força extens de diversos temes de cultura popular, a banda d'algunes dades biogràfiques.
Altres obres del mateix autor
- 1996 - Relats a recer del Montgó. Coeditat pels Ajuntament de Xàbia i de Gata.
- --- - Jocs populars valencians de la Marina Alta. XIX Premi d'Investigació.
- 1999 - 25 d'abril. Vila de Benissa. Editat per l'Institut Gil-Albert.
- 2004 - Cançons nostres.
Crítica
L'obra és un recull particular de l'autor d'elements de cultura popular de la Marina, l'Alcoià i el Baix Vinalopó Alta, reforçat per la consulta i buidatge d'algunes obres concretes d'aquesta mateixa zona geogràfica.L'obra segueix el cicle de l'any. De cada tema, ens presenta les generalitats, els refranys, les frases fetes i locucions, embarbussaments, endevinalles, cobles populars, pregàries, remeis casolans i menjars, entre d'altres coses.
És un recull imprescindible per determinar les peculiaritats de la parla d'aquella zona, bàsicament en l'àmbit meteorològic i de feines del camp.
Joan Ivars Cervera en fa una ressenya a "Aguaits", núm. 11 (Pàg. 111-112):
El contingut d'aquest llibre el podríem incloure dins del gran àmbit dels estudis de Cultura Popular, amb tota la gamma de possibilitats que aquesta comporta: Paremiologia (o estudi dels refranys), Fraseologia i expressions populars. Etnografia, Música popular, Cuina popular, Religió popular, Remeieria Popular, algunes pinzellades d'Història... i un llarg etcètera de temes lligats a la manera de ser i comportar-se de les nostres gents. Tot i no ser abundants les publicacions que tractem d'aquestos temes, podem citar-ne algunes com a precedents més o menys immediats de Saba vella: (Martí Gadea (Tipos, Modismes i coses rares de la terra del Gè), Adolfo Salvà Ballester, Juan José Llàcer, Antoni Espinós i Fernando Polo, Francesc Romà, Vicente Llopis, Bernat Capó, Francesc Martínez i Martínez, etc. Pel que fa a l'Etnografia de la comarca cal esmentar els estudis de Roser Cabrera i el grup de Professors que redactaren el treball sobre els oficis de la Marina Alta, entre altres. De tots aquestos autors, potser Adolf Monjo s'acosta a la manera de fer les coses de Martí Gadea o de Martínez i Martínez, però amb una manera de presentar el material molt diferent, ja que aquí tot gira entorn als cicles naturals de l'any. El llibre, després d'un capítol inicial dedicat a l'any, es divideix d'acord amb les quatre estacions, i dins d'aquestos en cadascun dels seus mesos.
Bibliografia utilitzada
L'autor, a la introducció, fa esment de la bibliografia que ha utilitzat per elaborar els materials del llibre:- Arenas-Mesquida-Miquel (1984) - Arenas, Empar; Mesquida, Fina, i Miquel, Carme: Parotet. Castelló, 1984.
- Cabrera Gonzàlez (1992) - Maria-Rosario Cabrera González: El conreu de la vinya. Alacant, 1992.
- Col·lectiu de Mestres de Valencià (1985) - Col·lectiu de Mestres de Valencià. Benidorm, 1985.
- Espinós-Polo (1987) - Espinós, Antoni; Polo, Fernando: Refraner de Xàbia. Dins "Xàbiga-3" (Estiu-Tardor, 1987).
- Gran Enciclopèdia de la Región Valenciana (GERV) - Gran Enciclopèdia de la Región Valenciana (GERV). València, 1973.
- Llàcer (1985): Llàcer i Bueno, Josep-Joan: 1.000 refranys de la Marina. Alacant, 1985.
- Llopis (1953) - Llopis, Vicente: Calpe. València, 1953.
- Salvà (1960) - Salvà Ballester, Adolfo: La villa de Callosa de Ensarrià. Alacant, 1960.
- Sanchis-Guarner (1982) - Sanchis Guarner, Manuel: Els pobles valencians parlen els uns dels altres. València, 1982.
- Seminari de mestres de valencià de la Fia de Castalla i la Vall de Beneixama (1986) - Seminari de mestres de valencià de la Fia de Castalla i la Vall de Beneixama: Alcoi, 1986
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada