dimarts, 7 de setembre del 2010

Amela (2010): Antología de citas

Fitxa

Autor: Amela, Víctor
Títol: Antología de citas
Subtítol: Sabiduría humana en 30.000 sentencias
Any: 2010
Codi: Amela (2010)
ISBN: 978-84-92520-48-0
Editorial: Styria de Ediciones y Publicaciones (Barcelona)
Edició: Primera, març de 2010
Pàgines: 982
Ítems:

Biografia de l'autor

Víctor M. Amela (Barcelona, 1960)

Ho tradueixo de la pàgina de l'Editorial Styria:

«Víctor Amela (Barcelona, 1960) es periodista. Picat per la curiositat, pregunta coses a uns per explicar-les a altres a “La contra” de La Vanguardia. Inspirat per màximes de Pavese (El món és formós perquè hi ha de tot), Protàgores (El món és ple de prodigis, però no hi ha res més prodigiós que l'ésser humà), Sófocles (Res humà m'és aliè) i Llull (Ja que vivim, alegrem-nos-en!), cada dia esmola el seu gust per conèixer i comunicar en premsa escrita, ràdio (a RNE amb Juan Ramón Lucas, i a RAC1 amb Jordi Basté) i televisió (a 8TV amb Alfons Arús, i al Canal 33 amb Emili Manzano). Autor d'alguns llibres de periodisme, ha exercit la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la Universitat Ramon Llull (URL), i és autor de l'assignatura Història cultural de l’audiovisual de la Universitat Oberta de Catalunya.»

Ens trobem davant un personatge mediàtic, amb aparició constant als mitjans de comunicació i amb una obra escrita creixent.

Podeu ampliar informació sobre l'autor en una entrevista que li va fer Montse Barderi, al seu blog Digues que m'estimes, encara que sigui mentida, el 15 de maig de 2010.


Altres obres del mateix autor

  • 2003 - Sanchis, Imma; Amiguet, Lluís; Víctor, Amela: Haciendo La contra. Las 101 mejores entrevistas comentadas. Ed. Martínez Roca. Barcelona.
  • 2004 - Sanchis, Imma; Amiguet, Lluís; Víctor, Amela: Haciendo La contra 2. Las 101 mejores entrevistas comentadas. Ed. Martínez Roca. Barcelona.


Crítica

Com explica el propi autor en la introducció, participa d'un projecte editorial amb un grup de documentalistes:

«Per això em vaig enrolar amb prestesa en el projecte d'aquest llibre impulsat per l'equip editorial de Styria: constitueix el cofre del tresor que m'hagués encantat tenir a casa des que era un jove estudiant, per obrir-lo i mirar-hi dins contínuament».

Ell hi aporta, principalment el bagatge i el fruit acumulat durant els darrers dotze anys com entrevistador a «La contra» de La Vanguardia.

La seva metodologia:

«En dotze carpetes «─una per any─ he anat arxivant les entrevistes publicades, les converses amb gairebé 1.500 persones sàvies [...] d'on he anat extraient els centenars de citacions clàssiques més o menys freqüentades, dites de personatges singulars, màximes de personalitats cèlebres i frases fetes arribades per mil afluents que ara desemboquen en aquestes pàgines».

L'obra està formada, tal com consta al subtítol, d'unes 30.000 frases fetes, màximes, sentències, refranys i proverbis aplegats des dels dies dels filòsofs grecollatins fins als pensadors actuals. Es presenta ordenada temàticament i insisteix l'autor i l'editorial que és la més copiosa fins ara publicada en llengua espanyola. Cada citació ve signada per l’autor, i al final de l'obra trobem un índex onomàstic que ordena les biografies de tots els autors i documenta les obres en què originàriament hi constaven.

Clouen l'obra un llistat de més de 200 frases i locucions llatines d'ús corrent, com ara Alea jacta est (La sort està tirada), Cogito, ergo sum (Penso, per tant existeixo), Quod capita, tot sententiae (Tants caps, tantes opinions) i un refranyer espanyol de gairebé 2.500 refranys, ordenats alfabèticament.

Com diu l'autor, és una obra per a consum distès i en píndoles, per tenir-lo de capçalera i llegir-lo a estones.

Jo potser hi trobo a faltar un índex de citacions per autor, per saber quins autors han estat més utlitzats i on localizar-los d'entre les gairebé 1.000 pàgines de l'antologia.